Home > News > Press room > Archives

14/03/2017

Product press release

Firma AGC wyróżniona Brązowym Certyfikatem Cradle to Cradle dla szkła izolacyjnego Thermobel oraz iplus/ipasol

Firma AGC Glass Europe nieustannie angażuje się w poprawę właściwości swoich produktów w zakresie ochrony środowiska. Jako pierwszy i jedyny wytwórca szkła na świecie wyróżniony Brązowym Certyfikatem Cradle to Cradle dla linii szkła izolacyjnego Thermobel oraz iplus/ipasol, AGC posiada obecnie w ofercie najszerszy wybór produktów ze Srebrnym i Brązowym certyfikatem.

Po raz pierwszy na świecie: Szkło izolacyjne Thermobel oraz iplus/ipasol firmy AGC wyróżnione Brązowym Certyfikatem Cradle to CradleTM *
Gamy produktów Thermobel oraz iplus/ipasol stanowią potwierdzenie specjalistycznej wiedzy i doświadczenia AGC w zakresie wytwarzania szkła izolacyjnego. Obecnie tego rodzaju produkty coraz częściej pojawiają się w specyfikacjach technicznych oraz znajdują zastosowanie zarówno w budownictwie mieszkaniowym, jak i usługowo-handlowym. Brązowy Certyfikat Cradle to CradleTM dla obydwu linii produktów w sposób logiczny wpisuje się w podejście AGC do zrównoważonego rozwoju i ochrony środowiska.

Program certyfikacji Cradle to CradleTM ocenia właściwości proekologiczne produktów na przestrzeni całego ich cyklu życia. Aby uzyskać certyfikację, produkt musi spełniać surowe kryteria w pięciu kategoriach dotyczących zdrowia i ochrony środowiska. W oparciu o całkowitą punktację linie produktów Thermobel oraz iplus/ipasol otrzymały Brązowy certyfikat, natomiast w dwóch kategoriach uzyskały Srebro (Ponowne wykorzystanie materiałów oraz Gospodarowanie wodą) i w jednej Złoto (Odpowiedzialność społeczna).

Wybierając wyróżnione Brązowym Certyfikatem Cradle to CradleTM szkło z linii Thermobel lub iplus/ipasol, architekci i specjaliści ds. specyfikacji materiałowych mogą zagwarantować ekologiczny charakter projektów oraz uzyskać wyższe oceny w programach certyfikacji środowiskowej budynków, takich jak np. LEED.

Proces długi, lecz zakończony sukcesem
W przypadku szkła izolacyjnego proces certyfikacji Cradle to CradleTM obejmuje znacznie większą grupę interesariuszy niż w przypadku innych rodzajów szkła, ponieważ certyfikacja nie dotyczy wyłącznie samego szkła, ale także wszystkich elementów wykorzystywanych w trakcie montażu jednokomorowych lub dwukomorowych szyb zespolonych, w tym m.in. warstw wewnętrznych i spoiw. AGC jest pierwszym producentem szkła, który przeszedł proces certyfikacji obejmujący dziesiątki dostawców oraz 40 zakładów AGC zaangażowanych w proces produkcji.

Wszyscy dostawcy zostali poproszeni o przedstawienie szczegółowego składu chemicznego materiałów wykorzystywanych w produkcji szkła izolacyjnego Thermobel oraz iplus/ipasol w celu potwierdzenia zrównoważonego charakteru produktu końcowego, zgodnie z wymogami proceduralnymi programu certyfikacyjnego Cradle to CradleTM.

Najnowszy certyfikat wyznacza kolejny etap strategii AGC na rzecz ochrony środowiska naturalnego i zrównoważonego rozwoju.

* Cradle to Cradle Certified™ to znak certyfikacyjny licencjonowany przez instytut Cradle to Cradle Products Innovation Institute.

Więcej informacji na temat proekologicznych działań AGC można uzyskać w raporcie dotyczącym środowiska dostępnym na stronie www.agc-glass.eu.
Więcej informacji o tym, jak produkty AGC mogą podnieść ocenę budynku w systemach certyfikacji ekologicznej takich jak LEED i BREEAM, można znaleźć na stronie www.yourglass.com/tools

AGC Glass Europe, europejski lider w dziedzinie szkła typu float
AGC Glass Europe, z centralą w Belgii, produkuje, przetwarza i sprzedaje szkło płaskie do zastosowań budowlanych (szklenie zewnętrzne i wewnętrzne szkło dekoracyjne), motoryzacyjnych i solarnych oraz do innych specjalistycznych zastosowań przemysłowych. Jest to europejski oddział AGC Glass, światowego lidera produkcji szkła płaskiego.Motto firmy – „Glass Unlimited” (Szkło bez ograniczeń) – odzwierciedla możliwości oferowane przez:
- szkło jako materiał, który może być odpowiedzią na różnorodne potrzeby (wygoda, kontrola nad zużyciem energii, BHP, estetyka);
- innowacje w dziedzinie produktów oraz procesów, wynikające z ciągłych badań nad zaawansowanymi technologiami szklarskimi;
- zakłady przemysłowe, obejmujące ponad 100 placówek produkcji, przetwórstwa oraz dystrybucji w całej Europie, od Hiszpanii po Rosję;
- światową sieć sprzedaży;
- personel, motywowany przez skuteczne działania oraz innowacje.

AGC Glass Europe obecnie zatrudnia około 14 500 osób.Więcej informacji można znaleźć na stronach internetowych :
www.agc-glass.eu (strona spółki)
www.yourglass.com (szkło w branży budowlanej)

Pobierz obrazy tutaj: http://www.agc-photolibrary.com:80/photolibrary/press/Thermobel_C2C.html

Dalsze informacje:
AGC Flat Glass Czech – Marketing Communications